De cele mai multe ori, atunci cand ne gandim la confortul in trafic, avem in vedere binefacerile oferite de habitaclul masinii, precum aerul conditionat sau sistemul de incalzire. Putini acordam insa atentie unui accesoriu pe cart de ieftin, pe atat de important in trafic: banalele stergatoare parbriz.

Practic, nu simti lipsa unor stergatoare parbriz eficiente decat in momentul in care te prinde o ploaie puternica sau treci pe langa un camion de mare tonaj, care te umple de noroi din cap pana in picioare. Sau, in cazul masinii, de la roti pana la cupola. Din acest motiv, alegerea unor stergatoare parbriz eficiente reprezinta un plus pentru siguranta ta in trafic.

Modul de constructie al stergatoarelor de parbriz este unul pe cat de simplu, pe cat de eficient. Practic, pe un brat al stergatorului, care este construit din otel, se ataseaza stergatorul, confectionat la randul sau dintr-o lamela elastica din otel si una din cauciuc sau din silicon.

Bratul metalic este actionat electric de la butonul special din habitaclu, iar acesta la randul sau culiseaza pe parbriz stergatoarele. Modul de actiune al stergatoarelor difera de la model la model.

Astfel, daca la majoritatea autovehiculelor avem stergatoare care merg sincron, in aceeasi parte a parbrizului, exista si stergatoare care functioneaza ambele spre interior, asigurand stergerea aproape totala a parbrizului.

Cand alegem stergatoare parbriz acestea nu trebuie confundate insa cu cele pentru luneta, care de obicei sunt mai mici. Prin urmare, nu trebuie sa ne uitam doar la dimensiuni, ci si la tipul de stergator ales.

Daca este sa vorbim despre defecte, acestea sunt vizibile cu ochiul liber. Practic, ne dam seama ca un stergator nu-si face treaba cum trebuie atunci cand lasa urme pe parbriz ori cand stergerea apei si a murdariei este neuniforma.

In acest ca, putem vorbi despre slabirea lamelei metalice, care nu mai apasa cum trebuie asupra lamelei de cauciuc, fie de uzura cauciucului, care poate suferi intreruperi sau chiar rupturi, din cauza folosirii indelungate sau a fenomenului inghet-dezghet.

Nu in ultiml rand, putem observa o functionare neuniforma si  din alte cauze, cea mai frecventa fiind indoirea sau deplasarea bratului stergator.

Acesta este construit din otel rigid, de obicei este foarte rezistent, insa folosirea indelungata poate conduce fie la slabirea suruburilor in care este fixat, fie la depuneri de murdarie si rugina, care pot deplasa intregul ansamblu de pe suprafata parbrizului.

In orice caz, printre cele mai reusite stergatoare parbriz sunt cele din silicon. Acestea au o rezistenta crescuta in timp si asigura o stergere uniforma si completa a parbrizului.