Poate ca in afara de incendiu devastator, nimic nu se poate intampla mai rau la o constructie, mai ales in cazul in care vorbim despre una rezidentiala, decat o problema la fundatie. In sectorul constructiilor, fundatia ocupa un loc aparte, aceasta facand obiectul a numeroase studii de specialitate, cata vreme este partea poate cea mai importanta de la care se porneste in ridicarea unei structuri. Este si normal, cata vreme aceasta este conceputa sa sustina intreaga structura, sa ii confere rezistenta, transferand toate sarcinile preluate in sol. In marea majoritate a cazurilor, principala sursa de ingrijorare o constituie apa. Astfel, solul umed de sub o fundatie si infiltratiile de apa pot macina constructia, stirbindu-i din siguranta si durabilitate. Acesta este insa doar unul dintre aspecte, ce tine de exteriorul structurii ce asigura fundatia. Intervine apoi problema subsolurilor pline de umezeala si a spatiilor de acces, care pot favoriza, de asemenea, subrezirea cladirii, dincolo de disconfortul generat de aparitia mucegaiului si a rozatoarelor, care gasesc in aceste spatii mediul propice pentru a se dezvolta.
Iar daca ne gandim ca betonul este un material foarte rezistent la apa, ei bine, nu este chiar asa. Vaporii de apa rezultati prin diferentele de temperatura pot face mult rau unei structuri de beton, iar pastrarea apei drenate departe de fundatiile din beton, prin sisteme de hidroizolatie specifice sunt esentiale pentru a impiedica erodarea si pentru mentinerea unei structuri trainice. Iar atingerea obiectivului de a avea o fundatie uscata, rezistenta si ferita de infiltratii depinde de mai multi factori, precum localizarea geografica, topografia, clima si conditiile de lucru, respectiv, de nivelul apei din sol si adancimea la care sapam fundatia.
Exista mai multe componente absolut necesare pentru a tine apa departe de structura de rezistenta a cladirilor.
In primul rand, trebuie proiectat un sistem de drenaj, pentru a face posibila scurgerea apei de sub fundatie. Mai apoi, avem de facut tratarea peretelui, pentru a evita patrunderea umezelii, deplasarea apei prin perete, urmarind traseul acesteia pana la canalele de scurgere. Nu in ultimul rand, este necesar sa fie efectuat un tratament la suprafata solului din jurul cladirii, pentru a ne asigura ca acesta nu favorizeaza patrunderea cu usurinta a apei spre fundatia cladirii.
Avand in vedere ca toate aceste lucruri se petrec in subteran, este bine ca ele sa fie facute inca din faza de proiect a cladirii. Spunem acest lucru intrucat, atunci cand cladirea este ridicata sau are deja niste ani de folosinta, orice interventie de acest gen este una de amploare, extrem de costisitoare. Nu mai spunem ca o fundatie neetansata, la o cladire rezidentiala poate conduce la deteriorarea finisajelor si chiar a structurii, in sine. De asemenea, daca vorbim despre o cladire comerciala, patrunderea apei poate cauza defectiuni ale unor echipamente scumpe, perturband total activitatea. Iar toate acestea se traduc in timp si bani pierduti, iar in final, in clienti nemultumiti si chiar litigii in instanta.