Cunoscută și sub denumirile de lipoaspirație sau liposculptură, liposucția este operația estetică prin care pot fi remodelate diferite porțiuni ale corpului, cea abdominală fiind, însă, cea mai populară. Potrivit unui raport întocmit de Societatea Internaţională de Chirurgie Plastică şi Estetică, în anul 2016 au fost efectuate peste 1,4 milioane de operații de liposucție în toată lumea, dintre care 3.909 au fost efectuate în România. Evident, majoritatea acestora au vizat zona abdominală.

De fapt, femeile de pretutindeni duc lupte acerbe pentru a scăpa de colăceii din jurul abdomenului. Lunar, româncele efectuează peste 3.000 de căutări pe internet legate de abdomen și de diferite metode în care pot obține un apartament plat sau perfect.

Așadar, creșterea popularității acestei proceduri estetice nu este o surpriză. Mai ales că, în ultimii ani, chirurgia estetică a devenit, și la noi, mult mai accesibilă, atât din punct de vedere al prețurilor, cât și din punct de vedere al numărului de clinici și de medici specializați în remodelarea corporală.

Ce presupune liposucția abdominală?

Răspunsul acestei întrebări variază în funcție de tipul de procedură ales. Așadar, să vedem, mai întâi, ce tipuri de liposucție abdominală există:

  • Tumescentă;
  • Laser;
  • VaserLipo;
  • PowerLipo;
  • SafeLipo;

Liposucția abdominală tumescentă este cea mai populară dintre toate, fiind, așadar, efectuată cel mai frecvent. Acest tip de operație presupune injectarea unui amestec de ser fiziologic, anestezic local şi a unei substanţe care are rolul de a contracta vasele de sânge, după care este efectuată colectarea şi evacuarea celulelor de grăsime cu ajutorul unei canule care este introdusă în abdomen printr-o incizie de numai câțiva milimetri (în general, 2-3mm).

Liposucția laser presupune introducerea subcutanată, în zona abdominală, a unei canule subţiri care, prin vârf, emite un fascicul laser ce topeşte grasimea. Eliminarea lichidului se face, mai apoi, prin lipoaspiraţia clasică.

Procedura de tip VaserLipo este operația în cadrul căreia tesutul adipos este distrus cu ajutorul ultrasunetelor. De altfel, în cazul liposucției PowerLipo îndepărtarea grăsimii este făcută prin vibraţii.

La ce să (nu) te aștepți de la liposucție?

Potrivit specialiștilor, cea mai întâlnită problemă, în cazul liposucției abdominale, ține de așteptările nerealiste ale pacientelor. Esteticienii subliniază faptul că este foarte important ca acestea să înțeleagă că este recomandat să recurgi la o astfel de intervenţie chirurgicală doar dacă eşti o persoană sănătoasă, echilibrată psihologic, care are o greutate stabilă și un număr de kilograme de care își propune să scape cu ajutorul lipoaspiraţiei mai mic de 10.

Așadar, acesta este, probabil, cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi despre operația de remodelare a abdomenului: liposucția nu te poate scăpa de oricâtă grăsime îți dorești, nu te poate ajuta să slăbești oricâte kilograme ai nevoie și – neapărat de ținut minte! – nu te scapă de celulită!

În cât timp se văd rezultatele intervenției?

Apariția rezultatelor, spun medicii, variază în funcție de stilul de viață pe care îl ai. Este important să știi că trebuie să te aștepți la multe vânătăi în zona abdominală, așadar în primele luni, îți va fi greu să-ți dai seama de rezultate, pentru că acestea nu vor fi foarte vizibile, la propriu vorbind. Mai apoi, însă, când tumefierile se vor retrage, vei observa din plin efectul scăpării de grăsimea nedorită.

Cât costă o operație de liposucție?

Prețul operației variază în funcție de tipul de liposucție ales, iar o asemnea decizie poate fi luată doar în urma unei consultații, la recomandarea medicului.

Dacă vrei niște cifre orientative, însă, în medie, costurile unei astfel de operații oscilează între 1.700 și 2.600 euro.