Am citit intr-un articol ca poate fi usor comparata Ziua Iei cu sarbatoarea suedeza de vara si se crede a fi o sarbatoare pagana a solstitiului de vara din iunie. In Romania, merge asa: cele mai frumoase femei se imbraca in alb si petrec ziua cautand si adunand buchete de sanziene, flori locale.

In cele din urma, ele folosesc florile pentru a face coroane florale pe care le poarta in timp ce se intorc in sat in timpul inserarii. Aceste bluze romanesti pentru femei pot fi gasite acum si pe siteuri si magazine online si sunt cunoscute in toata lumea.

Acolo, se intalnesc cu cei dragi si danseaza in jurul unui foc de tabara. In cele din urma, coroanele sunt aruncate peste case si se crede ca daca coroana cade, inseamna ca cineva va muri in acea casa.

Dar daca coroana ramane pe acoperisul casei, proprietarii acelei case vor avea o bogatie mare. De asemenea, se crede ca in noaptea de  Sanziene, Portile Cerului sunt deschise, ceea ce o face cea mai puternica noapte pentru toate formele de magie – in special vrajile de dragoste.

Astazi, vad in toata Romania femeile, fetele tinere, chiar si turistii care se plimbau purtand “ie” – si mi-am dat seama ca purtarea bluzei a devenit o tendinta nationala, nu doar in Bucuresti.

Si daca sunteti in Bucuresti, exista multe locuri de unde puteti gasi aceste bluze: in magazinele de suveniruri, in magazinele de imbracaminte mici din centrul vechi al orasului si chiar si online.

Stiu ca hainele nu il fac pe om, dar in acest caz, bluza romaneasca este ceea ce suntem si suntem foarte mandri de ea.

Am auzit o intrebare interesanta pe care un designer de moda si-a pus-o de fiecare data cand a creat o noua colectie – si acum mi se pare ca este modalitatea perfecta de a incheia povestea mea. Intrebarea este: “Daca inima ta ar purta o haina, ce ar fi ea?”

Bluza romaneasca atat de cunoscuta este numita “ie” si este o piesa reprezentativa a folclorului romanesc. Inradacinate intr-un trecut idilic, femeile romance continua traditia de a coase bluze taranesti. Cu o broderie lucrat manual, doar o bluza poate dura pana la 3 saptamani pentru a fi facuta.

Fiecare “poarta” o poveste particulara, deoarece exista modele diferite pentru a face aceste bluze, potrivit provinciilor romanesti. Bumbacul si inul sunt in general utilizate, dar modelele florale sunt obisnuite.

In ciuda scaderii numarului de femei romance care creeaza aceste piese autentice de arta, frumusetea si brodarea manuala a bluzei taranesti au inspirat mai multi designeri. Unele exemple internationale sunt Karl Lagerfeld, Tom Ford, John Galliano, dar exista si designeri romani care promoveaza folclorul romanesc in colectiile lor, cum ar fi Adrian Oianu sau Ingrid Vlasov.

Designerul francez Philippe Guilet a lansat in 2011 o colectie de haute-couture, inspirata din costumele romanesti, fiind ajutat de mestesugari romani.

In timpul secolului al XX-lea, faimosul pictor francez Henri Matisse a creat o serie de picturi importante care au portretizat femei in bluze romanesti.