Nu cred ca  cineva se incumeta sa poarte iarna sandale, la fel cum vara bocancii nu simt caldura soarelui.
Din acelasi motive, cauciucurile autoturismelor au proprietati diferite, in functie de sezon. Anvelopele sunt unica legatura a masinii cu carosabilul. De aceea alegerea lor  reprezinta diferenta dintre un drum sigur si un eveniment rutier cu consecinte din cele mai dramatice.

Toate manevrele facute de sofer ( virarea,franarea si tractiunea), indiferent de vreme, sunt strans legate de anvelope. Acestea nu au numai rolul de a sustine greutatea autovehiculului. Cauciucurile optime trebuie sa ofere stabilitate masinii in momentul in care rulezi in conditii distincte de drum.

Ideal este sa se foloseasca anvelope-steffco produse strict pentru sezonul in care se circula. Astfel vara folosim anvelope de vara, iar iarna cele mai potrivite (si obligatorii) sunt anvelope de iarna!
Gama larga de anvelope de pe piata nu inlesneste deloc alegerea perfecta.
Dar un conducator auto responsabil nu lasa nimic la voia intamplarii, mai ales atunci cand vine vorba de propria siguranta. Cartea tehnica a masinii in care gasesti recomandarile producatorului este principalul loc unde descoperi anumite cerinte de care trebuie sa tii seama.

Siguranta la volan si legislatia rutiera impun montarea anvelopelor de iarna atunci cand temperatura coboara sub 7 grade Celsius. Sub aceasta temperatura cauciucul anvelopelor de vara se intareste, aderenta acestuia avand mult de suferit.
Cauciucurile de iarna sunt special produse sa ofere o aderenta corespunzatoare cu drumul atunci cand acesta este acoperit de zapada si gheata.
Chiar si cel mai amator conducator auto stie ca iarna ai nevoie de o distanta de franare mai redusa pentru a preintampina un eveniment neplacut.

Chiar si ultimele teste facute arata ca , in conditii de iarna, o anvelopa de vara poate frana pana la de trei ori mai incet ( acelasi lucru se intampla si cazul accelerarii).
Fiecare tip de anvelopa are rolul ei in anumite conditii climaterice. Surprinzator, cauciucurile de vara sunt realizare dintr-un material mai rezistent, care sa faca fata temperaturilor ridicate din sezonul cald.

Nu trebuie sa privim echiparea cu anvelope optime a autoturismului ca pe o obligatie sau o investitie nejustificata.  Pura achizitionare a anvelopelor de iarna, mareste durata de viata a anvelopelor de vara!
Trebuie sa constientizam ca este imperativ sa dotam masina cu anvelope in functie de sezonul in care circulam. De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca anvelopele sunt elemente care se uzeaza la utilizare. Pentru a optimiza costurile, putem monitoriza factorii care duc la aceasta uzura.

Nimanui nu-I place sa iroseasca banii, de accea trebuie sa intelegem ca prin achizitionarea de anvelope diferite, in functie de sezon, economisim bani pe termen lung. Totul se rezuma la alegerea modelului potrivit, cu caracteristicile tehnice cele mai bune.