Termostatele sunt disponibile pentru fiecare casa si apartament. Cu toate acestea, ele sunt una dintre cele mai putin observate componente ale unei centrale. Cel putin atunci cand vine vorba de eficienta si economie de energie sunt extrem de utile insa nimeni nu le vede.

Ce sarcini au, ce tipuri exista si de ce termostatele vechi pot duce la costuri inutile de incalzire, explicam in sectiunile urmatoare. Pentru cele mai bune produse, recomandam Salus termostate.

Care este rolul termostatelor si cum functioneaza?

Sarcina termostatelor este de a regla temperatura intr-o camera.  Numerele de pe termostat corespund unei temperaturi specifice. De regula, acestea consta dintr-un senzor – capul vizibil – si o supapa. Rotiti butonul componentei pentru a seta temperatura dorita. Pozitia trei corespunde, de obicei, la o temperatura a camerei de 20 de grade Celsius.

Constructia unei supape termostatice

In interiorul capului termostatic se afla un lichid care isi schimba volumul in functie de temperatura din camera. In acest fel, el controleaza un mic element de supapa. Daca se incalzeste prea mult in camera, mediul fluid se extinde si inchide supapa.

Astfel se reduce debitul de apa pentru incalzire si se elibereaza mai putina caldura. Daca temperatura scade din nou, volumul mediului din capul termostatic scade. Aceasta deschide supapa si apa pentru incalzire poate sa curga din nou prin calorifer.

Cu senzori la distanta, capul si supapa – conectate printr-o linie hidraulica subtire – pot fi, de asemenea, instalate separat. Cand termostatele sunt utilizate la incalzirea in pardoseala, senzorii masoara temperatura intr-o camera si trimit un semnal electronic de control catre supapele motorizate, care sunt de obicei localizate intr-unul sau mai multi distribuitori de caldura.

In functie de structura si functia lor, exista in general trei tipuri de termostate. Acestea sunt:

  • termostate reglabile manual
  • termostate radio electrice
  • termostate programabile digital

Termostatele reglabile manual sunt tipul cel mai des utilizat – cel putin atunci cand vine vorba de controlul caloriferelor. Au evoluat de la simple valve manuale si astazi reactioneaza independent la schimbarile de temperatura dintr-o camera.

Termostatele sunt ieftine si usor de asamblat. Spre deosebire de cele vechi, supapele noi pot fi, de asemenea, presetate. Aceasta este conditia necesara pentru realizarea echilibrarii hidraulice si pentru incalzirea si functionarea eficienta a caloriferelor.

Daca senzorul trebuie scos din radiator, aparatele mici sunt disponibile si in versiuni separate. Acestea functioneaza la fel ca termostatele  conventionale. Ele consta dintr-un senzor si o supapa, care sunt conectate intre ele printr-o linie hidraulica subtire.

O alternativa la termostatele presetabile manual sunt cele electrice. Acestea masoara temperatura intr-o camera si controleaza de obicei mai multe supape cu un semnal electric. Supapele sunt dotate dupa cum este necesar, cu un mic motor deschis sau inchis.

In timp ce tehnologia este relativ scumpa, aceasta poate oferi, de asemenea, o mai mare comoditate si eficienta cu ajutorul controlului digital. Cu ajutorul unor algoritmi inteligenti, comportamentul centralei poate fi adaptat optim pentru casa si utilizator. Ca si in cazul termostatelor reglabile manual, supapele aparatelor electrice pot fi, de asemenea, presetate.