Vasul de expasiune solar este un vas care se ataseaza oricarui sistem, oricarei instalatii de panouri solare. El are un rol bine determinat si este parte importanta a instalatiei de panouri solare.

Ce face un vas de expansiune solar?

Mai concret, un vas de expansiune solar preia dilatarea de volum a agentului terminc (antigel) in timp ce instalatia de panouri solare functioneaza. Este, pe cat de simplu, pe atat de important.

Pe langa rolul lui, vasul de expansiune are caracteristica de a se monta pentru fiecare sistem de panouri solare in functie de dimensiunea acestuia. Deci, pe langa intrebarea „Ce face un vas de expansiune solar?” Mai putem sa punem ca si conditie de baza, intrebarea: de cate dimensiuni sunt vasele de expansiune solara?

Ce dimensiuni poate sa aiba un vas de expansiune solar?

Un vas de expansiune solar poate sa fie de la 12 litri pana la 300 de litri. El este recomandat de catre personalul calificat al magazinului sau de catre instalatorul sau firma de instalatii care monteaza sistemul de panouri solare. Alegerea unui vas expansiune solar se face in functie de dimensiunea panourilor solare. Ce dimensiuni poate sa aiba un vas de expansiune solar?

Un vas expansiune solar poate sa aiba urmatoarele dimenisiuni:

  • 12 litri
  • 18 litri
  • 24 litri
  • 35 litri
  • 50 litri
  • 80 litri
  • 100 litri
  • 150 litri
  • 200 litri
  • 300 litri

Dintre toate aceste dimensiuni, instalatorul calificat va va da cea mai buna optiune in functie de nevoile sistemului ce urmeaza sa fie montat sau deja a fost montat dar inca nu a fost finalizat. Este evident, pentru instalatiile de panouri solare de dimensiuni reduse se foloseste un vas expansiune solar de capacitate mica.

Alte caracteristici tehnice ce trebuiesc avute in vedere sunt temperaturile de lucru, care trebuie sa fie cuprinse in intervalul 10-110 grade Celsius si temperatura in punct maxim, adica cea la care se ajunge arareori si este pentru scurt timp. Aceasta este in general de 140 grade Celsius.

Un vas expansiune solar functioneaza la circa 10 bari si este bine de avut in vedere sa aiba membrana interschimbabila, astfel incat, in caz de defectiune sau cand se uzeaza, sa nu trebuiasca schimbat tot vasul ci doar membrana acestuia.

Panourile solare sunt din ce in ce mai folosite atat in mediul industrial care isi genereaza astfel energie la costuri aproape de zero cat si in gospodariile particulare.

Foarte multi oameni au inteles, dincolo de oportunitatea financiara de a avea apa calda in special, la cost aproape de zero, ca este bine, normal si firesc sa folosim o resursa care nu se epuizeaza si mai ales care nu polueaza in niciun fel.

Pentru ca durata de viata a unui astfel de sistem sa fie cat mai lunga si service-ul sa fie aproape inexistent (componentele lui fiind construite in acest scop) este bine ca si mentenanta sa se faca la timp si exploatarea sa fie rezonabila.

De aceea, este bine ca dimensiunea consumului sa fie apreciata corect, drept urmare dimensiunea panourilor sa fie si ea cea reala si, in concordanta, si cea a vasului expansiune solar sa fie cea corecta.