
În ciuda faptului că bateriile pentru motociclete, la fel ca acumulatorii pentru oricare alte vehicule, sunt construite să reziste, acestea își pierd calitățile odată cu trecerea timpului și, la un moment dat, ies din uz.
Acest lucru se întâmplă în special din cauza sulfatului care curge peste plăcile din interiorul unei baterii moto, ceea ce determină apariția unui reziduu care se depune, diminuând conductivitatea. În acest articol vei descoperi câteva sfaturi despre cum să alegi, să montezi și să îngrijești bateria motocicletei tale.
Alegerea bateriei moto potrivite
Pentru a alege bateria potrivită pentru motocicleta ta, unul dintre cele mai importante aspecte este să cunoști capacitatea curentului de descărcare la rece.
Curentul de descărcare la rece reprezintă intensitatea energiei pe care un acumulator complet încărcat îl poate furniza continuu, timp de 30 de secunde, la o tensiune de 1.2V/celulă la o temperatură de -18 °C. Acest lucru este foarte important pentru utilizarea motocicletei în condiții de vreme rea, mai ales pe timp de iarnă.
Alți factori pe care trebuie să îi ai în vedere sunt cei care țin de dimensiuni. Lungimea, lățimea și înălțimea lăcașului din cadrul motorului sunt cele care dictează această alegere. Este important ca acumulatorul să se încadreze perfect în locul respectiv, în așa fel încât vibrațiile să nu îl afecteze prea mult.
Dacă „joacă” în lăcașul respectiv, mișcările vor provoca vibrații sub carcasa bateriei, care vor afecta funcționalitatea acesteia într-un timp relativ redus. Acest lucru va determina ieșirea ei din uz înainte de termenul preconizat și bătăi de cap suplimentare pentru tine. Așadar, puțină atenție la aceste elemente pentru a duce operațiunea la bun sfârșit din prima!
Demontarea și instalarea noii baterii moto
Atunci când vine momentul să-ți înlocuiești bateria de la motocicletă, un lucru foarte important de reținut este să nu faci această operațiune cât timp motorul este pornit. În continuare, trebuie să fii atent și să începi demersul de înlocuirea a acumulatorului scoțând prima oară cablul conectat la borna negativă.
Atunci când pui bateria nouă în motor, ordinea conectării este inversă celei precedente: vei conecta mai întâi cablul la borna pozitivă, apoi pe cel pentru borna negativă. Este necesară atenție sporită pentru identificarea polarității bornelor atunci când se atașează cablurile. Inversând conectarea atunci când se montează noul acumulator poate avea efecte neplăcute, care includ explozia bateriei sau cauzarea de defecțiuni grave ale sistemului electric al motocicletei tale.
Reîncărcarea bateriei moto
Dacă bateria nu pornește sau dă „semne de oboseală”, este posibil să fie necesară o reîncărcare. Înainte de a reîncărca bateria unei motociclete, este absolut necesar să verifici tensiunea acesteia, întrucât încărcarea trebuie să se facă la un amperaj de 1/6 din capacitatea acumulatorului. De exemplu, dacă motocicleta este dotată cu o baterie de 7 amperi/oră, nu trebuie să o încarci cu o intensitate mai mare de 1 amper. La un acumulator de 18 amperi/oră, încărcarea se poate realiza la 3 amperi.
Important! Nu folosi niciodată un redresor pentru baterii auto la un acumulator moto!
Cu toate că reîncărcarea bateriei pare un proces facil, este indicat să folosești ochelari de protecție și să nu fumezi pe durata procedurii, întrucât materialele cu care interacționezi sunt inflamabile.